varsagod.webblogg.se

2016-12-23
11:09:05

Lussebullar

 
* Blir 10 saftiga och goda lussebullar/lussekatter.
* Går bra att frysa. Frys i så fall in dem direkt när de har svalnat.
* Bör ätas inom några dagar om du inte fryser in dem.
* Var inte rädd för att kommentera om du har några frågor!
* Kommentera gärna vad du tyckte om du testar receptet! :)

Ingredienser:

½ g saffran
1 krm socker
250 g sojamjölk
10 g jäst för söta degar
100 g naturell soygurt
1 msk agavesirap
2 tsk malda psylliumfröskal
40 g rårismjöl
120 g durramjöl
40 g potatismjöl
60 g mandelmjöl
200 g vitt rismjöl
1 tsk xantangummi
¾ dl strösocker
1 krm salt
100g rumstempererat veganskt margarin
70 g mogen banan

ca 20 russin

Pensling:

25 g mandelmjölk
1 msk strösocker
1 krm vaniljextrakt

Gör såhär:

Mortla saffra tillsammans med 1 krm socker.
Blanda med sojamjölk i en kastrull och koka upp.
Häll upp i en kopp och låt svalna i kylskåp.

Smula sönder jästen i en assistent.
Häll på lite av sojamjölken och rör ut jästen.
Rör ner resten av sojamjölken, soygurten och sirapen.
Rör ner psylliumfröskal och låt svälla i 10 minuter.
Blanda under tiden mjöler, socker och xantangummi i en skål.
Mosa bananen.
Sätt efter 10 minuter på assistenten och tillsätt margarin och banan.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget och låt sedan assistenten gå i 8 minuter.
Tillsätt salt och låt assistenten gå i ytterligare en minut.
Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1 timme och 30 minuter.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite grann.
Dela degen i tio delar och rulla alla degklumpar till långa rimpor.
Gör figurer av degen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugen på 250º och lägg russin i blöt i kokhett vatten.
Gör penslingen (se längre ner).
Sätt efter 30 minuter russin i bullarna och sätt in dem i ugnen.
Grädda i 5-7 minuter.
Pensla bullarna direkt när du tagit ut dem ut ugnen.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk en stund innan du äter dem.

Pensling:

Blanda mandelmjölk och socker i en kastrull.
Värm upp tills sockret har smält.
Häll upp i en kopp och låt svalna i några minuter innan du rör ner vaniljextrakt.
matbloggar.nu myTaste.se