varsagod.webblogg.se

2015-12-21
11:28:00

Lussebullar

* Blir 10 st saftiga och goda lussebullar.
* Bananen ger ingen smak utan är till för att binda ihop degen och bidra med naturlig sötma.
* Bullarna är godast färska, då de kan börja torka efter några dagar. De är dock goda även när de inte är lika saftiga.
* Funkar bra att frysa in.
* Penslingen görs medan bullarna jäser på plåten. Pensla bullarna direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
* Om du testar receptet får du gärna kommentera hur det blev!

Ingredienser:

Deg
:

10 g jäst för söta degar
200 g havremjölk
100 g naturell soygurt
½ msk agavesirap
1 msk fiberhusk
½ g saffran
1 krm torrt sötningsmedel
350 g rismjöl
90 g mandelmjöl
¾ dl torrt sötningsmedel
1 krm salt
75 g rumstempererat veganskt margarin
50 g mogen banan

Rismjöl till bakbord

Pensling
:

25 g mandelmjölk
½ dl torrt sötningsmedel
½ krm vaniljpulver

Gör såhär:

Deg
:

Smula sönder jästen i en assistent.
Häll på lite av havremjölken och rör ut jästen.
Rör ner resten av havremjölken, soygurten och sirapen.
Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
Mortla under tiden saffran med 1 krm torrt sötningsmedel till ett pulver.
Blanda även mjöler, sötningsmedel och salt i en skål.
Sätt efter 10 minuter på assistenten och tillsätt margarin och banan.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget och låt sedan assistenten gå tills du har en jämn deg.
Tillsätt saffran och låt assistenten gå tills saffranet fördelat sig jämt över hela degen.
Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1 timme och 30 minuter.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite grann.
Dela degen i tio delar och rulla alla degklumpar till långa rimpor.
Gör figurer av degen och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Täck plåtarna med bakdukar och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt efter 10 minuter ugnen på 250°.
Sätt efter 30 minuter russin i bullarna och sätt in dem i ugnen.
Grädda i 5-7 minuter. Håll koll, de blir ganska lätt brända!
Pensla bullarna direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk en stund innan du äter dem.

Penslingssmet:

Blanda mandelmjölk och sötningsmedel i en kastrull.
Värm upp tills sötningsmedlet har smält.
Häll upp i en kopp och låt svalna i några minuter innan du rör ner vaniljpulver
matbloggar.nu myTaste.se