varsagod.webblogg.se

2015-08-01
20:49:31

Mörk limpa i lergryta

* Bröd bakat i lergryta får en snygg form och blir lite saftigare än andra bröd.
* Teffmjöl kan du köpa på några olika ställen, bland annat HÄR.
 
Ingredienser:

1 msk hel kummin 
15 g jäst för matbröd
600 g vatten
½ msk agavesirap
70 g raps- eller olivolja
2 msk hela psylliumfröskal
½ tsk malda psylliumfröskal
110 g torkade aprikoser
110 g russin
70 g solroskärnor
30 g sesamfrön
50 g krossade linfrön
480 g bovetemjöl
85 g rismjöl
85 g mörkt teffmjöl
30 g havremjöl på rent havre
20 g salt

Gör såhär:

Hacka kummin fint.
Smula sönder jäst i en assistent.
Häll på lite vatten och rör ut jästen.
Rör ner resten av vattnet, agavesirap och olja.
Rör ner hela- och malda psylliumfröskal och låt sedan stå och svälla i 10 minuter.
Hacka under tiden aprikoser och russin i småbitar.
Blanda även alla mjöler i en skål medan psylliumfröskalen sväller.
Sätt efter 10 minuter på assistenten och tillsätt aprikoser och russin.
Tillsätt solroskärnor, sesamfrön och linfrön.
Sikta ner mjölblandningen och tillsätt kummin.
Låt assistenten gå i 8 minuter, tillsätt salt och låt den sedan gå ytterligare en minut.
Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i 1 timme och 20 minuter.
Lägg efter 50 minuter lergrytan i blöt.

Vänd upp degen på ett mjölat bakbord när den jäst klart.
Forma degen så att den passar i lergrytan, knåda ej!
Pensla insidan av lergrytan med olja.
Lägg degen i grytan och skär jässnitt med en vass kniv.
Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 200°.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 minuter, ta av locket efter 1 timme och 5 minuter,.
Låt svalna på galler inlindat i en bakduk.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar:

matbloggar.nu myTaste.se